Како да ја користите лушпата на јајцето за зацврстување на коските

Лушпата на јајцата содржи 90% калциум, минерал кој се наоѓа во телото, главно во коските и забите. Овој минерал е исто така важен за мускулните контракции, нервното здравје, активноста на ензимите и формирањето на клетки.


Всушност, нашето тело има потреба од одредени дневни дози на калциум, и ако снабдувањето не е доволно тогаш телото зема од најблискиот извор: заби и коски.


Оваа статија ќе ви ги даде потребните информации за хранливите материи кои ги содржат лушпите на јајцата. На овој начин, ќе имате јасна идеја зошто никогаш не треба да ги фрлате.


Калциум: Од сите сосотјки, лушпата е најбогата со калциум во светот. 90% од лушпата содржи калциум.


Минерали: Постојат многу други минерали, како фосфор, магнезиум, натриум, силикон, железо и калиум, во лушпата на јајцето.


Амино киселини: Исто така, постојат и некои важни амино киселини, како што се цистеин, метионин и лисеин, кои се неопходни за здравјето.


Половина од кората може да ја задоволи препорачаната дневна доза на калциум. Правот од лушпата на јајцето ја намалува болката на остеоартритисот, движењето на мускулите и нивото на намалување на коскената густина.


Како да се консумира правот од лушпа:


1 лажичка прав содржи 800-1,000 мг калциум.


Конзумирајте го со мешање со малку вода за време на оброкот.


Конзумирајте најмногу една кафена лажичка дневно, поделена на три дела за време на оброците.


Не консумирајте повеќе од една лажичка чај дневно, бидејќи овој прав може да го иритира дигестивниот тракт


+ 389 44 368-750

+ 389 44 368-750

Vezë Sharri-Trebosh - 1200 Tetovë - R. Maqedonisë

Vezë Sharri-Trebosh - 1200 Tetovë - R. Maqedonisë

©2018 © Veze Sharri

Proudly created by Studio MARUBI

Follow us